Fortis zaak: bestuurders zijn niet aansprakelijk

Publié le par Jacqueline de Croÿ

lippens_maurice_fortis_'Niet meer aansprakelijk'

Fortisgate, het schandaal rond de Fortisbank, werd via een pro-forma-onderzoekscommissie en partijpolitieke afspraken voor de verkiezingen, zonder onderzoek in de doofpot gestopt.

Terwijl de pers al wekenlang haar aandacht bijna uitsluitend toespitst op rechter Francine De Tandt, voorzitster van de handelsrechtbank van Brussel, en de corruptiepraktijken binnen de magistratuur, wordt de zaak Fortis in alle stilte 'geregeld'.

Op de vragen naar de mogelijke contacten tussen Mter Van Buggenhout, de advocaat van de Belgische Staat in de zaak Fortis en Francine De Tandt wordt niet geäntwoord.

De krant De Tijd van 28.8.2009 wist te melden dat de voormalige bestuurders van de Fortis Bank alsnog een kwijting hebben gekregen voor het boekjaar 2008 zodat zij niet meer aansprakelijk kunnen gesteld worden.

In mei 2009 weigerde de aandeelhoudersvergadering nog een kwijting te verlenen. De staatsholding FPIM (Fortis Bank is nu voor 74,93 procent in handen van de Franse grootbank BNP Paribas en via de FPIM voor 25 procent in handen van de Belgische Staat) stemde tegen de kwijting voor de bestuurders die niet meer bij de bank aan de slag zijn, waaronder Gilbert Mittler en Herman Verwilst.

Het geven van de kwijting werd beslist op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Fortis Bank, die sinds mei BNP Paribas Fortis als merknaam voert.

De oude bestuurders lopen daarmee niet langer het risico aansprakelijk te worden gesteld voor de gang van zaken bij Fortis Bank.

De FPIM, de Belgische staat dus, maakte nog wel een voorzichtig onderscheid tussen de bestuurders.
Wie nog aan de slag is bij het huidige BNP Paribas Fortis, kreeg van de staat de kwijting, aldus bepaalde bronnen.
Oud-bestuurders die niets meer met BNP Paribas Fortis te maken hebben, kregen een negatieve stem van de FPIM. Dat is onder meer het geval voor Jozef De Mey (de huidige voorzitter van de Fortis-holding), Karel De Boeck (ex-topman van Fortis-holding), Herman Verwilst (voormalige topman van de Fortis-groep) en Gilbert Mittler (de voormalige financieel directeur van de Fortis-groep).

Het feit dat de kwijting van de bestuurders weer ter stemming is voorgelegd na de overname van Fortis Bank door BNP Paribas, doet het vermoeden ontstaan dat men van plan is om geen enkele bestuurder of oud-bestuurder aansprakelijk te stellen.

Foto: Maurice Lippens, oud-voorzitter van de Fortisbank die ook in de X-dossiers omtrent kindermisbruiken werd genoemd.

Publié dans Other languages

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article