Persvrijheid of Censuur: Minister van Justitie Stefaan De Clerck

Publié le par Jacqueline de Croÿ

 

art_79771declerckDe Clerck wil procedure om websites snel te blokkeren


Onder leiding van het federaal parket wordt een procedure uitgewerkt om websites courant, eenvoudig en onmiddellijk te kunnen blokkeren. Dat kondigde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) woensdag aan in de Kamer. Hij werkt ook aan een wetsontwerp dat de huidige regels, onder meer op het vlak van het zoeken in een informaticasysteem, bijstuurt en actualiseert.

De Clerck kreeg in de commissie Justitie verschillende vragen over een krantenbericht waaruit bleek dat leerlingen van een atheneum in het Gentse via het internet cannabis hadden aangekocht en doorverkocht. In totaal zou het gaan om een twintigtal studenten dat via het internet werd bevoorraad.
De minister bevestigde dat de lokale recherche in mei een onderzoek is gestart.
Heel wat leerlingen werden verhoord. Een aantal, zowel dealers als afnemers, heeft bekentenissen afgelegd. De drugs werden besteld via een Nederlandse site. Het onderzoek wordt nu voortgezet naar de personen die achter die site schuilgaan.
De Clerck haalde cijfers aan van "De Sleutel", waaruit zou blijken dat van alle sites die informatie bieden over drugs, ongeveer tien procent ook effectief drugs verhandelt.

De christen-democratische minister deelde voorts mee dat in het college van procureurs-generaal een werkgroep werd opgericht inzake internet-recherche. Die heeft een eensgezind standpunt uitgewerkt over de opsporingsactiviteiten op het internet die in het huidige normatieve kader mogelijk zijn.

"Onder leiding van het federaal parket is men nu bezig met het uitwerken van de procedure voor de blokkering van websites, om dat courant, gemakkelijk en onmiddellijk te kunnen doen. Uiteraard gebeurt dat in overleg met de operatoren, die effectief moeten ingrijpen", zei De Clerck.

Hij liet ook weten dat door zijn beleidscel een wetsontwerp is gemaakt waarmee de huidige wetgeving wordt bijgestuurd en geactualiseerd, onder meer wat het zoeken in een informaticasysteem betreft. Het wetsontwerp wil meer mogelijkheden bieden om zo’n onderzoek te voeren, luidde het.

http://www.medium4you.be/De-Clerck-wil-internet-aan-banden.html
donderdag 11 juni 2009, door Don Viona
Online bekijken : http://donviona.blogspot.com/2009/06/justitie-de-clerck-wil-internet-aan.html

 

Publié dans Other languages

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article