Wet Lejeune afschaffen

Publié le par Jacqueline de Croÿ

Archief

31-12-2006


Justitie kan strenger én efficienter: dat geldt zeker voor het Herentalse Sp.a-bestuurslid Victor V. die in een 30-tal processen-verbaals met minderjarigen wordt genoemd maar die door Sp.a-kamerlid Jan Peeters en het Sp.a-bestuur wordt beschermd.
De man werd vorig jaar nog tot bestuurslid van het OCMW van Herentals benoemd en mag daar mee in jeugdzaken beslissen.

Zoals de Sp.a-parlementsleden ontving ook Landuyt van de Werkgroep Morkhoven een afschrift van de Open Brief aan de Antwerpse procureur-generaal Christine Dekkers waarin de voornoemde processen-verbaals waren opgenomen. Landuyt kiest er echter voor om zijn dubieuze partijcollega's op een stilzwijgende manier te beschermen en blijkt geen duit te geven om de kinderen die het slachtoffer werden van Victor V.

---------


Landuyt pleit voor afschaffing wet-Lejeune


Justitie kan strenger én efficiënter. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) in een gesprek met De Morgen. Landuyt bereidt een boekje voor over justitie, zijn "echte passie". De publicatie is te verwachten voor maart, net voor de verkiezingscampagne.

Landuyt ontkent dat het boekje een open sollicitatiebrief is om de volgende minister van Justitie te worden, maar zegt dat hij "altijd is bezig geweest met justitie. Om de zoveel jaar maak ik graag een stand van zaken op, op basis van mijn ervaring".

Om de overbevolking van de gevangenissen tegen te gaan, pleit hij voor de afschaffing van de wet-Lejeune. "Gevangenissen dienen om mensen op te sluiten die een gevaar vormen voor de maatschappij. Een oplichter tref je veel meer door hem zijn villa af te nemen", aldus Landuyt.

"Een straf moet een straf zijn, punt uit. Nu zitten we in een opbodsituatie: een rechter geeft twintig jaar om zeker te zijn dat iemand acht jaar in de gevangenis zit. En wie zich goed gedraagt komt vroeger vrij. Keer de wet gewoon om: wie zich misdraagt, zal langer moeten blijven zitten."

Landuyt zegt ook dat het tijd is dat justitie de Belgische staatsstructuur reflecteert, maar niet door justitie te splitsen. "Zorg voor duidelijkheid", aldus de bewindsman van sp.a.


Gazet van Antwerpen, 30.12.2006


http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven
http://groups.msn.com/FondationPrincessedeCROY
http://groups.msn.com/Issakaba

 

Publié dans Other languages

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article