Leugendetector

Publié le par Jacqueline de Croÿ

 

Michel Vuijlsteke 'ergert zich aan de subjectiviteit van een artikel'

Media

Impact van bloggers

9 januari 2008 in de vroege uurtjes. De Standaard rolt van de persen, de online editie is beschikbaar in HTML en enige tijd later ook in PDF. In die krant staat op pagina 37 dit te lezen:



9 januari 2008, 11u19. Op zijn blog
ergert Michel Vuijlsteke zich aan de subjectiviteit van het artikel.
Is dàt de manier waarop tegenwoordig in een kwaliteitskrant geschreven wordt? De belachelijke tv-psycholoog. Minderbegaafden en andere sukkelaars. Verder mag u nog alles eten, als u uw pilletjes pakt, meneer de “journalist”?

De kritiek van Michel Vuijlsteke leek mij op het eerste gezicht terecht. Althans, in de mate dat het stuk bedoeld was als verslaggeving en niet als duiding, column of opiniestuk. Niemand zou er immers aanstoot aan nemen indien een Rudy Vandendaele zoiets in zijn wekelijkse Humo-column zou schrijven. Het probleem zit dan ook niet zozeer in de subjectiviteit of in het taalgebruik, maar in het ontbreken van een duidelijke scheiding tussen berichtgeving en opinie. Of niet? Laten we eens kijken wat er nog meer in dat beige kader bovenaan die mediarubriek "De Bebouwde.Com" te lezen staat.
"Eén op vier sekst met ex. (...) Eigenlijk moet er staan: één op vier vrouwen die de tijd hebben om enquêtes bij de Flair in te vullen, heeft seks met haar ex."

En nog:
"Belgen zijn eigenlijk Turken. (...) Of Genk nu door Turkije geannexeerd wordt, staat nog niet vast."

Grappig. En nu wordt het duideljk: die hele rubriek in het kader bovenaan De Bebouwde Com is één langgerekte tongue-in-cheek pastiche waarin de draak gestoken wordt met het boulevardgehalte van media en showbiz. Of waar op zijn minst enige studentikoze humor wordt gebruikt als excuus om in de ernstige De Standaard over luchtige onderwerpen als Britney Spears te mogen schrijven.

9 januari 2008, omstreeks 14 uur. Nu wordt het pas echt interessant.
De Standaard past zijn online editie aan. Het woord "belachelijke" wordt geschrapt. "Minderbegaafden en andere sukkelaars" wordt vervangen door "minder fortuinlijke medemensen". Kortom, ergens op de redactie van De Standaard heeft iemand ofwel het artikel van Michel Vuijlsteke gelezen, ofwel gelijklopende gedachten gehad. De eerste optie lijkt mij de meest waarschijnlijke.

Mijn conclusie: Eentje om te bewaren als voorbeeld van de impact van bloggers op de mainstream media. Dit was echter geen kwestie van objectiviteit of grof taalgebruik, maar een kwestie van het wegknippen van spitante mediaberichtgeving met een knipoog ten voordele van kleurloze politieke correctheid. Opiniëring, humor en kritiek zijn, binnen de juiste context, ook vormen van correcte journalistiek. Maar als het de bedoeling was om van De Standaard een grijze brij zonder pit te maken: goed bezig.
 

20-08-2009, 03:13:35 Nummer185320
z z

De blog werd door Skynet na de publicatie van het artikel 'Werkgroep Morkhoven moet van het Internet verdwijnen' verwijderd.

Publié dans Other languages

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article