Blogologie en blogcontrole

Publié le par Jacqueline de Croÿ

kaart.ispa_map_2Wie door Skynet en haar vrienden wordt gecensureerd, hoeft niet te wanhopen.

Binnenkort vindt men op de Vlaamse schermen, de Blogoloog, een zoekmachine die meer dan 30.000 Vlaamse weblogs volgt en elk kwartier wordt bijgewerkt.
Zoeken kan door losse woorden in te geven om te zoeken naar blogberichten die deze woorden bevatten. Woorden tussen dubbele aanhalingstekens zetten levert enkel resultaten op waar de woorden in exact die volgorde en na elkaar voorkomen.

Men kan zoeken op trefwoorden, wie er linkt naar waar, zoals op Google Blog search en Technorati.

De blogoloog is een creatie van Maarten Schenk.

Maarten Schenk werkte jarenlang voor skynet alwaar hij de skynetblogs uit de grond stampte.

Hij behoort tot hetzelfde wereldje als de Gentse blogspecialist Michel Vuylsteke ().

Michel Vuijlsteke is de man die de vzw Werkgroep Morkhoven tot het uiterste provoceerde nadat de Werkgroep kritiek leverde op een artikel van zijn vriendin en medewerkster Els Van Eeckhaut (Gent.blogt) waarin zij de verwijdering van 'dubieuze blogs' , zoals de skynetblog van de vzw Werkgroep Morkhoven, uit de rankings en de Top 100 van de 'meest invloedrijke vlaamse blogs' van het Internetbedrijfje Metatale eiste.

Els Van Eeckhaut, dochter van de gerenomeerde Gentste strafpleiter Piet van Eeckhaut, verwees in haar artikel van 21 december 2007 ondermeer naar de 'kindermisbruiker' Marcel Vervloesem van de vzw Werkgroep Morkhoven terwijl het proces tegen Vervloesem nog lopende was en hij in 2008 nog voor het hof van beroep te Antwerpen moest verschijnen.

Toen de vzw Werkgroep Morkhoven op de provocaties en lasterpraktijken van Vuijlsteke reageerde, stapte deze metéén met een klacht naar Skynet waardoor hij wist te bekomen dat Skynet drie blogs van de vzw Werkgroep Morkhoven zonder enige vraag of  verwittiging sloot.   Zij stuurde wel een mededeling maar zond dit naar een emailadres dat sinds 2003 niet meer bestaat zodat zij het bericht terugkreeg. Men kwam blljkbaar niet op het idee om zijn emailbericht naar werkgroepmorkhoven@gmail.com te sturen, dat is het emailadres van de vzw Werkgroep Morkhoven dat zich in haar klachtendossier bevindt.

 -------------------------

Enkele dagen geleden eiste Michel Vuijlsteke dat de foto die we van hem publiceerden, zou worden verwijderd. Volgens Vuijlsteke betrof het hier een foto die 'hij zelf had gemaakt' en 'overtraden we de auteurswet'.
De foto haalden we echter van de nieuwsblog Nieuws.be die geen enkel bezwaar aantekende.

We brachten enkele creatieve wijzigingen aan in de foto maar dat was volgens Vuijlsteke niet voldoende.

Om verdere discussies te vermijden, besloten we om de foto vandaag (13.10.2009) te verwijderen.
Dat ging niet zonder problemen.
Om dat te doen moesten we onze computer namelijk tot driemaal toe heropstarten.
Bij iedere wijziging blokkeerde (zoals we intussen wel gewoon zijn omdat België het land is van de absolute persvrijheid) ons programma.
Blogspecialisten die voor justitie werken, hebben in België blijkbaar niets anders te doen dan politici te schaduwen en 'gevaarlijke' bloggers te criminaliseren.

De verwijdering van de foto roept wel enige vragen op.

Als een foto, zonder dat er vermelding wordt gemaakt van enig copyright op een Internet-nieuwssite wordt gepubliceerd, is die dan nog 'eigendom' van de onbekende maker ervan of behoort zij tot het publieke domein ?

Waarom mag een foto door de mensen die de erop afgebeelde persoon gunstig gezind zijn voor allerlei doeleinden gebruikt worden en door andere mensen dan weer niet ?
Wat zegt de wetgeving hierover ? De drie skynetblogs van de Werkgroep Morkhoven die na een simpele klacht van Vuijlsteke door Skynet werden gesloten, betroffen waarschijnlijk ook een fotootje van hem dat op zijn blog en op alle blogforums waarop hij discusieert, weer te vinden is...

Publié dans Other languages

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
W
<br /> @ Maarten Schenk<br /> <br /> Je hebt het, zoals je blogvrienden doen, enkel over het copyright en dergelijke.<br /> En het kan zijn dat je in bepaalde opzichten gelijk hebt op dit gebied.<br /> <br /> Anderzijds vraag ik mij af waarom je geen woord kritiek uit op je blogvriend Michel Vuijlsteke die alles in het werk gesteld heeft om onze blogs van het Internet te krijgen nadat zijn vriendin en<br /> Gentblogt.be-medewerkster, de Gentse advocate Els Van Eeckhaut, een publieke oproep lanceerde om de skynetblog 'Werkgroep Morkhoven' wegens 'maatschappelijk onaanvaardbaar' uit de rankings en zelfs<br /> van het Internet te verwijderen.<br /> <br /> DAAR draaide deze zaak op de eerste rond, mijn beste Maarten !<br /> <br /> Je kan niet doen alsof er niets aan de hand is en anderzijds op je blog voortdurend tegen censuur pleiten.  Want dan klopt er iets niet aan je houding. <br /> <br /> <br />
Répondre
M
<br /> Om antwoord te geven op uw vraag: ja, zelfs dan rust er nog copyright op.  Onafhankelijk van het feit of de site waar u de foto hebt gevonden zelf toestemming had gekregen of niet.<br /> <br /> Anders zouden alle illegale mp3 sites ook plots legaal zijn omdat ze de bestanden 'ergens gevonden hadden'.<br /> <br /> Als u ergens iets herpubliceert, dan is het uw plicht om ervoor te zorgen dat u in orde bent met het copyright.  Niet die van de site waar u die inhoud haalt.<br /> <br /> Overigens toch knappe koppen daar bij justitie dat ze uw pc vanop afstand kunnen doen crashen juist op het moment dat u met die foto's bezig bent.<br /> <br /> Of misschien heeft u gewoon een slecht werkende computer.<br /> <br /> Wat zou het kunnen zijn? Een zekere Occam heeft daar vroeger nog verstandige dingen over gezegd...<br /> <br /> <br />
Répondre