Op de blog van blogoloog Maarten Schenk, in het kleine wereldje van blogspecialisten alom gekend vanwege het ontwerpen van de skynetblogs, las ik dat trolls (of trollen) mensen zouden zijn die zich in de reactiepanelen van blogs en fora uitleven door mensen het leven zuur te maken met allerlei beledigende, provocerende of kwetsende reacties.
Volgens een zekere Ginevra bestaan er verschillende manieren om met trollen (of trollige toestanden) om te gaan:
1) Moedig ze niet verder aan (’feeding the trolls’). Als een trol kickt op reacties, reageer dan juist niet.
2) Overdrijf niet: misschien heb je zelf wel een slechte dag, en is een berichtje dat je als trollig ervaart misschien helemaal niet zo bedoeld. Koel af, kalmeer en kijk of je er na 24 nog steeds zo over denkt.
3) Totaal negeren is misschien ook niet zo goed: als een trol de sfeer echt verziekt, is het misschien wel nodig iets te doen, maar zie het punt hierboven: een vlammende publieke reactie is mogelijk niet eens nodig, een discreet mailtje kan ook al wonderen doen.
4) Neem het niet al te persoonlijk. Gouden tip. Het internet is een crazy plaats met veel rare mensen. So what als er ééntje dingen zegt die jij niet als leuk ervaart. Niet van wakker liggen.
5) Pas als laatste instantie moet je naar moderatie-tools grijpen: modereren, bannen, deleten…
Maarten Schenk zelf is niet direct een voorstander van dat laatste ‘omdat het de conversatie doorbreekt’. ‘Maar soms heb je geen keuze, bijvoorbeeld bij illegale inhoud’, aldus Maarten Schenk.
In werkelijkheid treft men trollen alleen in de donkere bossen en de woeste bergstreken van Scandinavië aan.
Ze kunnen reusachtig groot of niet groter dan een muis zijn.
Ze zien er nogal angstaanjagend uit alhoewel ze bekend staan als vriendelijk en naïef, behalve indien men ze provoceert, dan worden ze heel boos en kunnen ze volledige oogsten doen mislukken.
Trollen komen slechts uit hun schuilplaatsen na zonsondergang en verdwijnen weer voordat de ochtendzon aan de hemel verschijnt.
Ze worden vooral opgemerkt bij heldere of stormachtige winternachten.
Trollen die zich vergeten te verbergen bij zonsopgang, verstenen. Vandaar dat er zoveel troll-gelijkende rotsformaties te zien zijn in de Scandinavische bergen.
In Vlaanderen worden mensen die op trollen gelijken meestal ‘klootzak’ of ‘onozelaar’ genoemd. Op die manier geeft men te kennen dat men er niets mee te maken wil hebben.
http://users.telenet.be/leo.huybrechts/trollen.htm
http://www.blogologie.be/2009/09/trollen-en-wat-ermee-te-doen.html
http://persvrijheid.morkhoven.org/?p=91