Onderzoeksjournalistiek

Publié le par Jacqueline de Croÿ

Einde van de onderzoeksjournalistiek
By Jan Boeykens

kblux


Het onslag van Ludwig Verduyn als hoofdredacteur van de krant De Morgen luidde het einde van de onderzoeksjournalistiek in. Onderzoeksjournalisten werden hoe langer hoe meer de mond gesnoerd, kregen hoe langer hoe meer processen aan hun been en mochten enkel blijven als ze niet te scherp uit de hoek kwamen met hun artikels...



Ludwig Verduyn neemt onslag


Ludwig Verduyn, hoofdredacteur van De Morgen, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden aan algemeen hoofdredacteur Yves Desmet en de directie van de krant. Die hebben zijn ontslag aanvaard. 

In een schrijven licht Ludwig Verdun zijn beslissing toe:  ‘ Ik wens hiermee aan te geven dat voor de kwaliteitskrant die De Morgen wil zijn, de geloofwaardigheid van de berichtgeving het hoogste goed is.  In de op – zo blijkt achteraf – valse documenten gebaseerde berichtgeving rond de vermeende rekening van minister Reynders bij KB Lux, heeft de krant zich laten misleiden.  Hoewel ik meen geen persoonlijke fout gemaakt te hebben, neem ik mijn volle verantwoordelijkheid als hoofdredacteur en neem ik bijgevolg ontslag.  Mijn stap opzij moet in het licht van mijn oprechte bekommernis om de geloofwaardigheid en de toekomst van De Morgen gezien worden.’

Onderzoeksjournalist is de moeilijkste vorm van journalistiek.  Het is een journalistiek die zich niet neerlegt bij het braaf opschrijven van de officiële waarheden van persconferenties, maar die integendeel die waarheden zoekt die zich het liefst verborgen houden.  Het is gevaarlijke journalistiek, die zeer kostenintensief is, gepaard gaat met druk en intimidatie, met twijfelachtige bronnen, met verborgen agenda’s.  Door de risico’s en de kosten zijn nog weinig media bereid erin te investeren.

Zeker in de KB Lux-affaire, waar honderden miljoenen op het spel staan, wordt het spel hoog gespeeld en worden geen middelen geschuwd.  Ludwig is het slachtoffer geworden van een malafide bron, die hem valse informatie heeft doorgespeeld.  Te goeder trouw heeft hij die afgedrukt. Totaal verkeerd, zo bleek achteraf.

Dat is een fout, punt.  Al de rest zijn verzachtende omstandigheden, verklaringen, maar geen excuses.  We hebben een bok geschoten, en een fameuze.   De verontschuldigingen van gisteren waren een eerste stap, dit ontslag een volgende. Het gaat daarbij niet eens om de individuele schuldvraag van een algemeen erkend en gewaardeerd topjournalist.  Het gaat om het begrip verantwoordelijkheid.  Als krant bekijken we met een kritisch oog het doen en laten van politici, bedrijfsleiders, magistraten en andere machthebbers.  Hebben we de pretentie hun te vragen verantwoordelijkheid op te nemen voor de fouten die begaan worden, ook al dragen ze er zelf de individuele schuld niet van.  Met de maatstaven waarmee we anderen meten, moeten we ook onszelf durven meten.

Dit is een zwarte dag voor Ludwig, die we dankbaar blijven voor zijn tomeloze inzet voor De Morgen.  Wij trekken vandaag het boetekleed aan.  Het zit niet erg gemakkelijk, maar het past ons wel.


Yves Desmet

De Morgen, 16.11.1999

————-


KB  Lux onderneemt juridische stappen tegen ‘De Morgen’


Brussel – Belga


De Kredietbank-Luxembourg (KBL) onderneemt juridische stappen tegen De Morgen.  Dat heeft de KBL maandagnamiddag in een mededeling laten weten. Wat die juridische stappen precies zijn, kon de KBL niet vertellen.  Woordvoerder Jean-Marie Barthel was maandagnamiddag onbereikbaar.

‘De journalist van De Morgen, Ludwig Verduyn, geeft toe dat hij zich heeft vergist en dat hij zijn lezers heeft misleid door te beweren dat de heer Didier Reynders een rekening had bij de KBL’, zegt de KBL in een mededeling.  ‘Hij tracht zich nu te rechtvaardigen door voor te wenden dat hij gemanipuleerd werd door de heer Antonio Costa, die een werknemer zou zijn van een vennootschap behorend tot de groep, de Banque Continentale du Luxenbourg, waar hij, ook volgens de heer Verduyn, zelf over een kantoor zou beschikken.  Dat is niet waar.  De heer Costa is geen werknemer van de Banque Continentale du Luxembourg en is dat ook nooit geweest.  De heer Costa is in maart ‘94 door de KBL  ontslagen’, aldus de mededeling van KBL.  Volgens de KBL is de hele affaire rond de vermeende bankrekening van minister Reynders ‘een poging tot destabilisatie van de KBL’.


De Morgen, 16.11.1999


http://persvrijheid.morkhoven.org/

 

 

Publié dans Other languages

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article